Rol van het CDI

De rol van CDI

Donoren van ontwikkelingsprojecten zijn doorgaans niet bereid terugkerende kosten te dragen, behalve gedurende de aanloopfase. Zij menen dat een project, hetzij uit eigen opbrengsten, hetzij uit subsidies zo snel mogelijk op eigen benen moet kunnen staan. Dat is een irreële eis, omdat a) projecten zo te snel kostendekkend moeten worden, nauwelijks de kans krijgen winstgevend te worden en reserves aan te leggen en dus afhankelijk worden van nieuwe donaties of subsidies, terwijl b) de subsidieverstrekkende (lokale) organisatie nauwelijks middelen heeft of kan krijgen om bij te springen.

Anderzijds, mag van donoren niet verwacht worden dat zij voor onbepaalde tijd de salarissen van personeelsleden en de kosten van vervoer (de belangrijkste lopende kosten) voor hun rekening nemen.  

 

CDI springt bij door het leveren van bijdragen aan terugkerende kosten (met name salarissen) en aan projecten. Aldus is de continuïteit van de begunstigde instelling beter gewaarborgd en krijgen projecten een grotere kans.

 

Het salarisfonds

Het salarisfonds omvat circa 75% van het door de stichting beheerde vermogen. Van dit fonds worden alleen de (rente)opbrengsten gebruikt. Het salarisfonds moet derhalve waardevast blijven.

Het ontwikkelingsfonds

Het ontwikkelingsfonds is bedoeld voor het versterken van de organisatie van NGO's. Dat kan direct en indirect:

Direct: kosten reorganisatie, organisatie-analyse, verbeteren en automatiseren administratie, training van personeel, aanschaf van kantoormachines, productontwikkeling, uitbouw service-pakket, naambekendheidscampagnes.

Indirect: bezitsvorming (vruchtgebruik voor lopende kosten), vergroten kapitaal voor kredietfinanciering, schuldsanering. Het gaat hier vooral om kapitaalsinjecties die organisaties meer grip geven op hun activiteiten en de lopende kosten daarvan, die de inkomsten van organisaties doen stijgen of de lopende kosten doen verminderen.